Nové Mesto opäť vypíše súťaž na prenájom lanovky na Kamzík

17.12.2013 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) - Bratislavské Nové Mesto bude opäť hľadať prevádzkovateľa dvojsedačkovej lanovky zo Železnej studničky na Kamzík. Novomestskí poslanci dnes schválili opätovné vypísanie verejnej obchodnej súťaže na jej prenájom. Podobnú súťaž už radnica zorganizovala pred niekoľkými mesiacmi, vtedy sa do nej prihlásil iba jeden uchádzač. Samospráva ju však nakoniec musela zrušiť pre formálne nedostatky jeho návrhu.

"Nakoľko náklady na prevádzku lanovky prevyšujú výnosy, nie je pre nás hospodárne ani účelné lanovú dráhu samostatne prevádzkovať," vysvetľuje motiváciu samosprávy starosta mestskej časti Rudolf Kusý. V roku 2012 predstavovali výnosy mestskej časti z prevádzky lanovky 66.000 eur, náklady však aj v dôsledku nevyhnutných investícií do technického zabezpečenia lanovky dosiahli 254.000 eur.

Podľa súťažných podkladov je minimálna výška nájmu jedno euro, pričom súťažiaci musia predložiť aj návrh na výšku zamýšľaných investícií do lanovky bez nároku na ich náhradu spolu so záväznými termínmi ich realizácie. Nájomná zmluva s víťazom bude uzatvorená na desať rokov.

Podľa súťažných podkladov je nájomca povinný získať platnú licenciu - povolenie na prevádzkovanie dopravy na lanovej dráhe - najneskôr do jedného mesiaca od účinnosti nájomnej zmluvy, zároveň sa zaväzuje prevádzkovať lanovku od októbra do apríla v čase od 10.00 do 16.00 h a od mája do septembra v čase od 10.00 do 18.00 h. Porušenie tohto ustanovenia je dôvodom na odstúpenie od zmluvy a pokutu voči nájomcovi 30.000 eur.

Stavby lanovky a jej príslušenstvo má momentálne v správe EKO – podnik verejnoprospešných služieb, ktorý je organizáciou mestskej časti Nové Mesto. Priľahlé pozemky vlastní hlavné mesto, mestská časť ich však má v správe od roku 2005.
 

Vyberte región